Pyramidy nepostavily otroci

10.02.2011 12:18

Pyramidy nepostavili otroci
Klasické výjevy, kde bičovaní otroci tahají těžké kameny na stavbu pyramid, zřejmě nejsou pravdivé. U velkých pyramid v egyptské Gíze byly objeveny hrobky dělníků, kteří je stavěli. Skutečnost, že tyto stavitele Cheopsovy a Chefrénovy pyramidy pohřbili na takovém místě, naznačuje, že nebyli otroky, ale svobodnými lidmi.
„Hrobky byly vybudovány vedle královských pyramid, což naznačuje, že tito lidé nebyli vůbec otroci. Kdyby byli bývali otroky, nebylo by možné postavit jejich hrobky vedle hrobek jejich králů,“ uvedl v prohlášení hlavní egyptský archeolog Zahí Havás.
Hrobky byly vystavěny z cihel a bláta před 4500 lety. Naposledy se hrobky dělníků našli v 90. letech.
Nálezy z místa naznačují, že na stavbě pyramid se podílelo zhruba 10 000 dělníků. Pracovali v tříměsíčních rotacích a denně spořádali 21 kusů dobytka a 23 ovcí, které jim posílali chovatelé z delty a Horního Egypta, doplnil Havás. Vzhledem k tomu prý mohli tito chovatelé být zbaveni daňové povinnosti.
Objev hrobek posílil teorie vědců, podle nichž je masivní nasazení otroků na stavbách pyramid mýtem. Argumentují zejména tím, že by stavby nebyly tak precizní.