Krok II – Zlepšení snové paměti

10.08.2011 16:28

 Jak už bylo řečeno, pokud si nepamatujete dobře své sny, je mnohem těžší dosáhnout LD. Možná jste jedním z těch šťastlivců, kteří si pamatují mnoho snů, ale pokud ne, neztrácejte odvahu. Existuje mnoho vyzkoušených a ověřených metod pro rozvíjení vaší snové paměti. K dispozici je tolik efektivních technik, že můžete počítat s výrazným zlepšením po několika týdnech praxe. Pro začátek: skutečně si chcete pamatovat své sny ? Je možné, že podvědomě blokujete svoji snovou paměť, protože se bojíte toho, s čím byste se setkali ? Tohle jsou důležité otázky, na které byste si měli odpovědět. Buďte k sobě upřímní. Zlepšování snové paměti by mělo být jednou z vašich priorit. Poté, co zodpovíte na výše uvedené otázky, stačí pouze včlenit následující techniky do vašeho ranního rozvrhu.
Zde je seznam rad, které vám pomohou zlepšit snovou paměť.

  1. Probouzejte se bez pohybu. Při probuzení hned neotvírejte oči. Klidně a tiše ležte.
  2. Probouzejte se pomalu. Nechte doznít svůj sen. Nezačněte okamžitě přemýšlet o tom, co důležitého vás dnes čeká. Zabraňte tomu, aby byla vaše mysl zaplavena každodenními starostmi, jinak vzpomínky na sen začnou blednout nebo úplně zmizí. Vaše mysl by měla být zaměřena na to, co se vám právě zdálo.
  3. Nechte své myšlenky volně unášet. Proplouvejte jakýmikoli mentálními obrazy, které si vybavíte. Jakmile si vzpomenete na jednu část snu, relaxujte a čekejte, až se vynoří ostatní. Projděte svůj seznam snových témat. Pokud si po probuzení na nic nevzpomínáte, zkuste procházet seznam ve vaší mysli. Tento seznam může zahrnovat lidi, které znáte, místa, jež navštěvujete, jídla, vůně, hudbu, cokoli, co může sloužit jako spouštěč, díky kterému se snové fragmenty vynoří na povrch. Procházejte seznam a ptejte se sami sebe, zda tato osoba nebo toto místo byli ve vašem snu. Pohyb je ve snech velmi častý, takže zkuste přemýšlet o svých aktivitách. Někam jste šli, běželi, šplhali nebo letěli ? Běžné jsou i emoce, uvažujte tedy o svých náladách. Byli jste šťastní, překvapení nebo zmatení, báli jste se ? Čím více jste obeznámeni se svými sny, tím lépe víte, které otázky mohou ve vaší paměti vyvolat vzpomínky na to, co se vám zdálo. Pro začátek můžete ale použít libovolně sestavený seznam.
  4. Přemýšlejte „pozpátku“. Zkuste projít svoji paměť nazpět od chronologicky posledního okamžiku, který si vybavujete. Obvykle si nejdříve vzpomenete na události, které se odehrály nejpozději, takže pro maximální vybavení je vhodné vzpomínat „pozpátku“, tedy uvažovat ve směru následek -> příčina, nikoli naopak. Pamatujete-li si jednu část snu, zeptejte se, jak jste se do té scény dostali. Nebo se ptejte, odkud určitý snový objekt pochází. Našli jste ho ? Někdo vám ho dal ? Jedna část snu obvykle vede ke druhé, dokud se nevynoří sen celý.
  5. Vyzkoušejte různé spánkové pozice. Vyzkoušejte všechny vaše běžné spánkové pozice předtím, než vstanete z postele. Nejlépe si na sen vzpomenete, budete- li ležet v pozici, ve které jste snili svůj sen. Pokud se vzbudíte na pravém boku, neotáčejte se, dokud si nevybavíte maximum vzpomínek, totéž opakujte na levém boku, na zádech a na břiše.
  6. Stále to zkoušejte. Někdy si ráno na nic nevzpomenete, ale záblesky vzpomínek se vynoří během dne. Buďte připraveni tyto vzpomínky zaznamenat. Pokud i přes veškerou snahu máte stále problém zapamatovat si své sny, zde je spolehlivá metoda, která vám zaručeně přinese úspěch. Víme, že nejvíce sníme v posledních hodinách spánku a je zjištěno, že máme mnohem větší šanci vzpomenout si na sen, ze kterého se bezprostředně probudíme. To nás přivádí k výborné technice, kterou nazývám jednoduše Budík. Metoda Budík. Použití budíku je jednou z nejjednodušších a nejefektivnějších cest, jak si zapamatovat své sny, zejména v případě, že si je vybavíme skutečně zřídka. Nastavte svůj budík na čas, kdy obvykle sníte, a tak se probudíte ve chvíli, kdy budete mít zážitky ze snu ještě v čerstvé paměti. Časnější ranní hodiny jsou nejlepší dobou pro užití této metody, neboť je to čas, kdy máte nejvíce snů. Váš budík se stane cenným nástrojem na zlepšení snové paměti, a v dalších kapitolách se zmíním o tom, jak ho můžete použít na vyvolání LD. Dále je několik možností, jak využít výhod budíku.

Technika brzkého vstávání. Nastavte svůj budík tak, aby zvonil o dvě hodiny dříve než normálně vstáváte. Jakmile dozvoní, posuňte ho o další půl hodiny dál. Budete se tak pravidelně probouzet přímo ze snu, takže si ho lépe zapamatujete. Toto je jedna z nejúčinnějších metod, neboť plně využívá našeho přirozeného snového cyklu a vytváří každodenní cílový čas, ve kterém si zvyknete pracovat na svých schopnostech. Těchto několik hodin před tím, než normálně vstáváte, budou vaší novou tréninkovou zónou. Popíšu ji ještě jednou detailněji, když se budeme zabývat metodou navození LD a poté průzkumem LD krajiny. V závislosti na schopnostech vaší paměti si možná budete chtít zapsat sen bezprostředně po probuzení. Pokud to neuděláte, možná zažijete něco, co nazývám „přepsání snu“. Občas se stane, že se vzbudíte v průběhu noci a jasně si vzpomínáte na přerušený sen, tak jasně, že jste si jisti, že si na něj vzpomenete i později. Když si potom lehnete do postele a máte další sny, po znovuprobuzení pozdější vzpomínky nahradí ty předchozí. S pravidelným cvičením se vaše snová paměť zlepšuje, takže se fenomén „přepsání snu“ stává méně častým, ale i po letech praxe se může sporadicky objevit. Technika probuzení v neobvyklou hodinu. Název techniky vše vysvětluje. Nastavte svůj budík tak, aby zvonil v náhodných intervalech v průběhu noci. Výhodou této techniky je, že pokud vám opravdu záleží na rozvoji vašich LD schopností, možná nebudete chtít věnovat cvičení pouhé dvě hodiny před probuzením. Tuto techniku můžete použít společně s předchozími pro zvýšení své úspěšnosti. (No, ale nedovedu si představit, co takové experimentování udělá s vaším přirozeným spánkovým režimem. Nechci strašit, ale nezkoušel bych to každý den, abyste neskončili na práškách na spaní. I když studentský život má podobně zhoubné účinky, tak proč nakonec ne…)