Krok I – Mentální průprava

10.08.2011 16:25

První krok zahrnuje vytvoření správného duševního základu, mentálního rámce, který je nutnou podmínkou úspěchu. Abyste toho dosáhli, musíte nejprve přezkoumat vaše přesvědčení a názory. Nemohu dostatečně zdůraznit, jak jsou vaše zážitky závisle na vašich přesvědčeních. Jak se bude vyvíjet vašeho schopnost lucidního snění, budete bezprostředně konfrontováni s vaším myšlením a přesvědčeními, a také zjistíte, jak je důležité ovládat svoji mysl. Zde jsou čtyři základní otázky, které si musíte položit : Myslíte si, že to dokážete ? Myslíte si, že jsou sny důležité ? Skutečně chcete mít LD ? A víte, co budete dělat, až se v bdělém snu ocitnete ? Nejde jen o to, na výše uvedené otázky nějak odpovědět. Měl byste především odpovídajícím způsobem posilovat vaše kladná přesvědčení, nebo se pokusit svůj přístup k danému problému změnit. Nyní si projděme podrobněji všechny čtyři otázky, abychom zdůraznili, jaké nároky kladou na vaši mentalitu.

  1. Myslíte si, že to dokážete ? Pro začátek musíte mít pozitivní přístup. Máte – li nějaké pochyby, vaším prvním úkolem bude je nahradit posilujícím přesvědčením. Jestliže se domníváte, že LD je vzácný fenomén, uvědomte si, že jde o přirozenou schopnost. Pokud si myslíte, že dosáhnout lucidního snění bude obtížné, ujistěte se, že po to čase přijde samo. Jen si vzpomeňte, jak těžké bylo pro vás zpočátku v dětství zavazování bot, ale s postupem času se stalo zcela přirozenou činností. Stejně je tomu s LD. Jakmile dosáhnete svého prvního bdělého snu, bude mnohem jednodušší mít druhý, třetí, a za nějakou dobu je budete mít pravidelně. (Když si poprvé LD vyzkoušíte, jeho další dosažení bude méně obtížné – už víte, že jste tam jednou byli a že to dokážete. Vaše tělo si to pamatuje zcela určitě, neboť jde o velmi intenzivní, nenapodobitelný zážitek, který bude mít pár dní poté vliv i na vaše bdělé vědomí. Nejobtížnější je skutečně uvěřit faktu, že něco takového i Já dokážu…)
  2. Domníváte se, že sny jsou pro vás důležité ? Jakmile máte pozitivní, sebevědomí přístup k fenoménu LD, vaším dalším krokem je udělat ze snění nejvyšší prioritu. Toto jednoduché přesvědčení – že vaše sny jsou důležité – může prokazatelně zlepšit dosažené výsledky. Mnoho lidí dostatečný důraz na své sny neklade, a proto si vybaví pro probuzení jen jejich mizivou část. Není překvapující, že většina z nich si neuvědomuje, že je možné mít sny lucidní. Mají jen malou šanci LD dosáhnout, neboť neudělali ze snění prioritu. Vy, na druhé straně, budete vidět své sny jako velmi důležité, a to urychlí váš pokrok. (Uvědomte si, kolik času strávíte v posteli. Třetinu života prospíte. Je – li průměrná délka lidského života 70 let, 23 let z toho strávíte spánkem. Ačkoli snění tvoří jen nepatrnou část doby spánku, subjektivní čas snu může zahrnout několik hodin. Nepamatovat si své sny znamená přijít o podstatný kus života…Nejsem si nicméně jistý, jak dlouhou dobu lze subjektivně strávit v LD. Moje lucidní sny trvají maximálně několik minut, poté se snová pozornost naruší a následuje návrat „do těla“. Zřejmě je však možné vytrénovat snovou pozornost natolik, že udrží bdělé vědomí ve snu mnohem déle. Problematika času ve snech je ale natolik komplexní, že ji zde nebudu dále rozvíjet.)