Jack Rozparovač

10.02.2011 13:39
Jack Rozparovač je podezřelý, že ve špinavých uličkách chudinské čtvrti Whitechapel na východě Londýna v průběhu několika týdnů roku 1888 zavraždil 5 prostitutek. Všechny žily v okruhu sotva pěti set metrů od sebe, tři z nich ve stejné ulici, dvě dokonce ve stejném domě. V této čtvrti žilo kolem 1.200 prostitutek. První zavraděnou byla Mary Ann Nicholsonová. Bylo ji 42 let .Byla nalezena v kaluži krve před jednou z barabizen na Buck´s Row. Vrah jí uřízl hlavu a rozpáral nožem břicho.Další Jackovi oběti byli MARY JANE KELLY, CATHERINE EDDOWES,ELIZABETH STRIDE a ANNIE CHAPMAN.
Identita Jacka Rozparovače nebyla nikdy spolehlivě zjištěna. Během více než 110 let různí "badatelé" podezírají z těchto zločinů na základě vlastních verzí celkem 73 osob včetně příslušníka královské rodiny prince Alberta. Nechybí mezi nimi ani verze o královském spiknutí Dokonce se vyskytla teorie, že vrahem byl královský lékař sir William Gull, který jednal na pokyn samotného předsedy vlády lorda Salisburyho. Zavražděné prostitutky prý věděly o tom, že 24letý vnuk královny Viktorie - princ Albert - se tajně oženil s jednou z jejich kolegyň, s níž dokonce zplodil syna a pokusily se údajně vydírat královský dvůr. U Jacka Rozparovače bylo zvláštností, že byl levákem. Asi sedm týdnů po nalezení poslední zavražděné ženy byla vylovena z Temže mrtvola lékaře, který měl u sebe různé pitevní nástroje. Jeho fotografie byla zveřejněna ve všech tehdejších anglických listech. Na výzvu se přihlásili jeho známí, kteří prohlásili, že utopeného poznávají a že se jim zdál pomatený. Jeho jméno znělo Montague John Druitt a byl alkoholikem. Po jeho smrti přestaly vraždy v Rozparovačském stylu.
V roce 1991 byl v domku na londýnském předměstí nalezen deník údajně Jacka Rozparovače. Jako autor byl identifikován James Maybrick. Celkem 12 znalců podrobilo deník o 65 stranách rozsáhlým expertízám. Část znalců došla k názoru, že nelze jednoznačně potvrdit jeho pravost, ale také není možné deník označit za padělek.
Druhá část expertů tvrdí, že jde o padělek.