Člověk dosáhne věku 1000 let

15.07.2011 20:54

Člověk dosáhne věku 1000 ale nechce..

Člověk, který dosáhne věku 150 let je podle vědců již na světě. Ještě neuvěřitelněji však vyznívá výrok dr. Aubreyho De Greye, který se domnívá, že v příštích dvou desetiletích se narodí první osoba, která bude schopna žít 1000 let.

Miliony stoletých

Biomedicínská gerontologie se věnuje výzkumu dlouhověkosti již poměrně dlouhou dobu a podle jeho slov budou mít lékaři v budoucnu všechny schopnosti, aby dokázali "léčit stáří".

V roce 2009 založil neziskovou organizaci SENS se sídlem v Kalifornii.

"Řekl bych, že máme šanci 50:50, abychom dosáhli rozhodující kontrolu nad stářím v dekádě 25 let," tvrdí vědec.

Běžné každoroční lékařské prohlídky by měly obsahovat terapii genů, kmenových buněk, stimulaci imunity a dalších pokročilých lékařských metod.

Každoročně je průměrný věk zvyšován o 3 měsíce a odborníci odhadují, že do roku 2030 může chodit po světě přes milion stoletých lidí.

Nejdéle žijící člověk na světě měl 122 let a pocházel z Japonska. V roce 2010 tam bylo kolem 44 000 stoletých osob.

Někteří výzkumníci však říkají, že delší životnost nemusí být taková reálná jak se zdá. V jejich prospěch hovoří četné epidemie, obezita či smrtelné choroby.

Představa, že po světě bude chodit velké množství nepříliš atraktivních lidí vyvolává dávku rozpaků. Generace starých a slabých lidí není pro společnost dobrou vizí.

Podle De Greye je cílem udržet smrtelné nemoci na uzdě a nejdůležitějším faktorem bude je prevence před nákazou v dobách stáří.

 

Úspěšná terapie

"Terapie kmenových buněk bude navržena tak, aby co nejvíce zabránila poškození buněk a jejich zabíjení," vysvětluje.

Tato terapie momentálně probíhá na lidech s poškozenou míchou a jednoho dne může být použita při poškozeních mozku či srdce. Kardiovaskulární choroby totiž zabíjejí celosvětově desetitisíce lidí.

Srdeční onemocnění, které způsobují infarkty mají za následek nahromadění velkého množství "molekulárních smetí", které naše tělo není schopno rozebrat nebo vyloučit.

"Tento odpad se hromadí uvnitř buňky a nakonec se stane její součástí," říká De Grey. Spolu s kolegy v USA se snaží identifikovat enzymy, které mohou zlikvidovat zmíněný odpad a vyčistit buňky.

Následně by byla navržena genetická terapie.

Vědecký pokrok je podle něj velmi blízko a budoucnost mu nakloněna. De Grey je zdá se velký optimista.

Podle jeho slov není vyloučeno, že člověk dosáhne věku 1000 let: "Nazývám to dlouhověkost - kosmická rychlost; máme možnosti jak potlačit nemoci ve stáří a tím prodlužovat život."

"Co nemůžeme předvídat jsou smrtelné nehody, katastrofy a jiné příčiny, kvůli kterým lidé umírají," dodává netradiční vědec.
 

Diskusní téma: Člověk dosáhne věku 1000 let

Datum: 31.05.2012

Vložil: Zbyněk

Titulek: pohoda

Kdyby byl člověk vitální plný síly a energie i ve 150 letech, mohl by cestovat a nejen po zemi, ale doufám že za těch 150 let i meziplanetárně, prostě poznávat život i v jiných světech, potom se ten život nezprotiví ani za 1000 let, to si myslím já.

Datum: 13.12.2011

Vložil: Zuzana

Titulek: neveselé stáří

Mé matce je 82 let a přesto, že není nějak vážně nemocná, občas říká, že už ji to nebaví...a to stále sleduje televizi, zprávy, luští křížovky..co teprve lidé, kteří leží několik let v LDN...brrrrr

Datum: 29.10.2011

Vložil: Nada

Titulek: dlouhověkost

No, nevím jak kdo, ale já bych tak dlouho žít nechtěla.Pouze v tom případě, že bych v těch 150--nebo 1000--vypadala jako dejme tomu v padesáti. Ale to budou muset ti lidi chodit do práce, ne? Kdo by je živil? A bylo by to jeětě vůbec zajímavé? Vždyt všechno se na světě pořád opakuje dokola-- svatby, křtiny, úmrtí-- jak dlouho to může trvat, než se vše omrzí?

Přidat nový příspěvek